Hart Chakra

hart chakraHet vierde chakra is het hartcentrum, op het borstbeen tussen de tepels gelegen. Hart, longen, thymusklier, armen en handen worden beïnvloed door dit energiecentrum. Het doel van het hartcentrum is open te zijn en de stroom van het leven door je heen te laten gaan. Je kunt niets en niemand controleren (en ook niet gecontroleerd worden). Accepteer alles zoals het is, ook hoe je zelf bent. Zie de eigenheid, waarde van alles om je heen en voel dat je met alles in verbinding staat. If you can’t see God in all, you can’t see God at all zei Yogi Bhajan.

Het hart chakra heet in het Sanskrit “Anahata” en dat betekent “onkwetsbaar”. Het verwijst naar de onvoorwaardelijke liefde, zonder begin en eind. Liefde is onbegrensd, zonder angst dat je te veel geeft of ontvangt. Deze liefde is ook niet bezitterig of claimend. Compassie, vriendelijkheid, vergeving en dienstbaarheid zijn kwaliteiten van het hartchakra.

Als het hartchakra zwak is ben je bang dat je het niet waard bent om liefde te ontvangen. Je wijst een ander af voordat hij jou kan afwijzen. In een poging je veilig te voelen sluit je jezelf af voor liefde en de mogelijkheden die het leven je biedt. Begrijpelijk als reactie op een pijnlijke ervaring, maar het weerhoud je ervan de pijn te voelen en los te laten. Vaak blijf je de pijnlijke scenario’s herhalen tot je de lessen hebt geleerd.

Onbalans in dit chakra kan zich ook uiten als jaloerzie, angst voor intimiteit, eenzaamheid en (vasthouden aan) verdriet. Mogelijk leid je aan het helper syndroom en ontleen je je bestaansrecht aan het helpen van anderen. Ook als je snel gekwetst bent, kritisch, passief agressief of wreed, ben je niet verbonden met je hartcentrum. Op fysiek niveau kan dat het hart en de longen schaden of problemen met bloeddruk of aderen veroorzaken.

Breng het hartchakra in balans met oefeningen met de armen, zoals:

Mantra’s voor het hart:

  • Ong So Hung
  • Guru Ram Das Chant
  • Chatr Chatr Varti
  • Narayan
  • Mera Man Lochay (for healing the wounds of love)

Verder: alle (intensieve) lichaamsbeweging is goed voor de bloedcirculatie, longen en het hart. Alle pranayama, o.a. diepe ademhaling in de frisse lucht. Draag groene kleding en (half)edelstenen of rozenkwarts.

We doen deze week de oefenserie The Essence of Self waarmee je je hart kan openen zodat je compassie kunt ervaren en liefde kan geven en ontvangen zonder angst, wrok of woede.  En we doen de Creative meditation for the Sublime Self, die versterkt je sensitiviteit en intuïtie. De muziek kan je vinden op Spotify.

In de tweede les voor het hartchakra hebben we de Kriya Opening the gate to your heart 1 en deel 2 van deze serie gedaan.Gevolgd door de Meditation to Open the Lock of the Heart and Increase the Power of the Infinite. Je hoorde verschillende uitvoeringen van de Guru Ram Das mantra, luister op Spotify.

GevGBewarenBewaren

Bewaren

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X