Vertrouwen als basis

aarde3 In de lessen serie “Van hoofd naar hart” beginnen we bij het begin, we werken aan een goede basis van waaruit we ons verder kunnen openen. In de les van deze en komende weken besteden we veel aandacht aan de voeten, benen, heupen, bekken en onderrug. Dit is het gebied van het eerste chakra, het energiecentrum aan de basis van je ruggengraat, tussen je anus en geslachtsorgaan (perineum). De Sanskriet naam van dit chakra is Muladhara en dat betekent ondersteuning of basis.

De aardende oefeningen die we doen geven je een gevoel van stevigheid, stabiliteit, vertrouwen en rust. Denk aan een boom die met zijn wortels in de aarde staat. Je brengt je aandacht in je lichaam, in de fysieke realiteit. Onrustige gedachten verminderen en je kunt je ontspannen. Regelmatige beoefening kan bijdragen aan vermindering van angst en gevoelens van onveiligheid of zelfafwijzing. Als je werkt met dit chakra leer je om beter te voorzien in je basis behoeften: goed eten, een fijne plek om te wonen, gezonde gewoontes en voldoende financiële middelen.

Vanuit een basis van vertrouwen is het makkelijker om los te laten wat je niet langer nodig hebt, zodat het afgevoerd kan worden (eliminatie). In deze tijd met een overload aan informatie en andere prikkels is er veel te verteren en raak je snel vol. De eliminatie oefeningen ondersteunen daarbij, ook als je bekend bent met een patroon van vasthouden (bezitterigheid, gierigheid, rigide opvattingen, verstopping). Als we de verbinding met het eerste chakra herstellen zijn we kalm, geduldig, vrijgevig, loyaal en we waarderen onszelf. We voelen ons gesteund en zijn in staat anderen te steunen.

Wat kan je verder doen om dit chakra in balans te brengen?  Dansen, wandelen, rusten, (voet)massage, eten (niet te veel, anders verlies je het contact met je lichaam) en slapen.

We hebben deze week de kriya Foundation for Infinity gedaan, met veel oefeningen voor het bekkengebied. Vanuit het stevige fundament dat we creëren met de oefeningen kunnen we ons kruinchakra openen en onze onbegrensdheid ervaren in de afsluitende meditatie. De muziek van de les kan je vinden op Spotify.

Volgende week werken we met het thema vasthouden en loslaten. We doen een kriya voor de darmen en een meditatie om het eerste chakra in balans te brengen. Je hoort in de les de mantra Dharti Hai, zie voor meer uitleg van de mantra http://www.spiritvoyage.com/blog/index.php/mantra-for-being-present-dharti-hai

In de week daarna leer je een aantal losse yoga oefeningen die je helpen om te aarden:  Crow Pose, Chair Pose, Body Drops, Frog Pose, Front Stretches. Een we doen een kriya voor eliminatie (afvoeren van afvalstoffen): de Apana Kriya.

Wil je zelf ervaren wat deze prachtige en veelzijdige yogavorm met je doet? Geef je dan op voor 3 kennismakingslessen, kijk voor lestijden op het lesrooster.

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X