Van hoofd naar hart

kundalini yogafestival 2018Mijn kerstvakantie begon met het Kundalini Yoga Winter Solstice Festival dat voor het eerst in Nederland werd gehouden, in Someren van 20 t/m 24 december. Het was zo inspirerend en hartverwarmend, zo veel mooie muziek, krachtige openende workshops, lichte en vreugdevollle energie, gedragen door de gemeenschap van yogi’s daar aanwezig. Een groot plezier om aan mee te helpen in de organisatie, in een geweldig team. Echt een aanrader voor volgend jaar!

Het was voor mij weer zo inspirerend ook om de krachtige werking van Kundalini Yoga te ervaren. Er gaat niets boven het beoefenen van yoga en meditatie in een groep van 200 mensen! Het is echt de yoga van Bewustzijn: het brengt lichtheid in je wezen, een gelukkig en tevreden gevoel zonder reden, helderheid in je hoofd en de kracht en het geduld om met uitdagingen om te gaan. Nog los van de zorg voor je lichaam ondersteunt het je in de veranderingen die je doormaakt in je leven en stimuleert het je persoonlijke groei.

In het komende yogaseizoen van januari tot juli werken we met het thema “”Van hoofd naar hart”. In deze wereld heeft het hoofd vaak de leiding – logica, rationeel / analytisch denken. Presteren, voldoen aan eisen, competitie en vergelijking met anderen geeft veel druk en stress. De kwaliteiten van het hart zijn ondergesneeuwd: onvoorwaardelijke liefde, compassie, wijsheid, zorg voor elkaar, het vermogen jezelf aan de kant te zetten voor het grotere geheel. Als je de wereld vanuit je hart bekijkt zie je zo veel schoonheid, liefde, onschuld en goede intenties in mensen. Kijk je vanuit je hoofd dan zie je bedrog, wantrouwen, twijfels. Allebei de perspectieven zijn nodig, ze vullen elkaar aan. Sommige mensen zijn afgesloten van hun hart en leven alleen in hun hoofd. Anderen zijn naïef of raken constant overspoeld door emoties. Hoe zou het zijn als we hoofd en hart meer in balans brengen: logica en gevoel, ideeën en het vuur om ze in actie om te zetten. Balans tussen de over-intellectuele denkgeest en de over-gevoelige emoties. Als hoofd en hart samenwerken kan je groots zijn, vol gratie, bewust en liefdevol.

In de komende lessenserie leggen we eerst een stevig fundament door de eerste drie chakra’s (energiecentra) in balans te brengen. Dit geeft vertrouwen, kracht en energie zodat we ons hartcentrum durven te openen. We gebruiken fysieke oefeningen en beweging om spanning in hart gebied op te laten lossen en de energie te laten stromen. We werken met klank (mantra) om onze energie te reinigen en af te stemmen op de trillingsfrequentie van het hart. We trainen onze Mind (denkgeest) om een shift te maken van angst naar liefde. Met behulp van meditatie verleggen we de aandacht van het dualistische denken (goed/fout, zwart/wit, voor/tegen) naar de Neutral Mind en wijsheid van het hart. Vanuit de Neutral Mind is het makkelijker om angst-gebaseerde gedachten of houding los te laten en te kiezen voor liefdevolle manier om met jezelf en anderen om te gaan. Vanuit je hart straal je liefde en compassie uit, daarmee trek je kansen en voorspoed aan en ontwikkel je zelf-liefde als je het op jezelf richt. Laat het licht van je hart stralen en de unieke kwaliteiten van jouw ziel naar buiten komen. Yogai Bhajan zei: “The heart center impacts 108 million times more effectively than the head. The head is a computer. The heart has the power of 108 suns”

We doen deze week een oefenserie waarin je hele lichaam aan bod komt, alles komt weer in beweging en de energie kan goed doorstromen. Een goede voorbereiding op de Meditation to Bring Prosperity waar we de les mee afsluiten.

Geef je hier op voor de nieuwe lessenserie of boek 3 kennismakingslessen om de kracht van Kundalini Yoga te ervaren. In de week van 14 t/m 20 januari zijn er gratis open lessen Kundalini Yoga. Wil je meedoen, kijk op het lesrooster en meld je aan voor de les van jouw keuze via de mail: info@kundaliniyogawageningen.nl

 

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X