Fifth Body - fysieke lichaam

body temple 2In de lessenserie “Awakening the ten bodies” zijn we aangekomen bij het vijfde lichaam: het fysieke lichaam. Dit is het meest tastbare van de ten bodies, we kunnen ons er makkelijk mee identificeren. Het fysieke lichaam vormt de basis waar de andere lichamen in tot uitdrukking kunnen komen. Ook al zijn we er soms niet tevreden mee of klagen we over kwaaltjes, ons lichaam is een begerenswaardig bezit. Het stelt ons in staat te doen wat we willen doen, brengt ons waar we heen willen. Door ons lichaam kunnen we het leven ervaren, mooie dingen zien, lekker eten proeven. Je kan je lichaam bewegen, je vrij voelen, je wensen vervullen. En je kan het ook gebruiken om dingen uit te werken, bijv. bij ziekte of mentale / emotionele problemen.

De engelen schijnen zelfs jaloers op ons te zijn, want met dit menselijk lichaam kunnen we een aardse ervaring hebben. Het is niet altijd feest om op aarde te leven met al die tegenstellingen. We zijn arm of rijk, gezond of ziek, koud of warm, blij of verdrietig. Maar door die polariteiten kunnen we grote gelukzaligheid ervaren die zelfs de engelen niet kennen. Genoeg reden om je lichaam te beschouwen als tempel en er goed voor te zorgen.

Balans is daarbij een sleutelbegrip. Balans in je eetpatroon en in hoe je je tijd besteedt. Hoeveel tijd geef je aan je werk, hobby’s, gezin, vrienden, beweging, meditatie, rust? Als je vijfde lichaam sterk is ben je in staat dingen op te offeren voor een hoger doel. Nu op tijd naar bed gaan zodat je morgen fit bent. Het tweede of derde koekje in de koektrommel laten zodat je een gezond lichaamsgewicht houdt. Je eigen behoeften aan de kant zetten als dat nodig is om een ander te helpen. Daarvoor is het nodig fit te zijn en genoeg energie te hebben. Naast je yogabeoefening heeft je lichaam het nodig minimaal 3 keer per week 30 minuten intensief te bewegen. Fysieke beweging werkt ook positief voor je mentale / emotionele gezondheid.

Het vijfde lichaam heeft een connectie met het vijfde chakra, het keelchakra. Dit energiecentrum heeft invloed op je communicatie, je vermogen jouw waarheid helder uit te drukken. Als dit centrum in balans is ben je een inspirerende spreker en deel je op een natuurlijke manier je kennis met anderen.

.Als het vijfde lichaam uit balans is kan zich dat uiten als een onbalans in je innerlijke en uiterlijke realiteit. Je weet niet hoe je met de verschillende aspecten van je leven om moet gaan om op een vloeiende manier balans te houden. Er kan ook een verstoring zijn in de schildklier / stofwisseling. Of problemen met spraak of gehoor.

Deze week doen we een lekker fysieke oefenserie die de energie laat dansen in iedere cel van je lichaam – dat is de betekenis van de mantra Ang Sang Wahe Guru. Deze mantra voor het vijfde lichaam hoor je in de les en kan je vinden op Spotify. En we doen de meditatie voor de Fifth Body: Protection and Projection from the Heart.

Je lichaam is je tempel, hou het puur en schoon zodat je ziel er in kan wonen zei B.K.S. Iyengar ooit. De lente is een goede tijd voor een grote schoonmaakbeurt! Doe mee met de Groene Detoxweek vanaf 15 april en eet een week lang groene groente, fruit en peulvruchten. Dit milde reinigingsdieet zorgt ervoor dat afvalstoffen die in je lichaam zijn opgeslagen worden afgevoerd. Dit gaat de verzuring van je bloed tegen zodat je minder gevoelig bent voor ontstekingen en ziektes. je huid wordt stralend schoon en je voelt je fit en licht. Het versterkt ook je bewustzijn en gevoeligheid en is een goede manier om je eetgewoonten te resetten. Kijk op de website voor meer informatie.

 

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X