Een gezond 2017

In de eerste dagen van het nieuwe jaar heb je vast je familie, vrienden en collega’s “een gezond & gelukkig 2017” gewenst. Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend en ik merkte zelf hoe het de basis vormt voor je welbevinden en functioneren. Ik kwam met een verkoudheid thuis uit Noorwegen. Moe, weinig energie en ik zag er tegenop weer te gaan werken; het voelde alsof ik niet veel te geven had. In zo’n situatie vertrouw ik altijd op middeltjes uit mijn yogische medicijnkastje:

gemberGember: “the Universal Medicine” – verwarmend, bevordert spijsvertering en bloedcirculatie, vermindert slijm in de longen. Geeft verlichting bij maagproblemen, misselijkheid, wagenziekte en menstruatiekramp. Verlaagt bloedsuiker en cholesterol, voorkomt het dichtslibben van bloedvaten. Wordt ook gebruikt bij artritis, carpaal tunnelsyndroom (wikkels) en migraine. Verse gemberwortel heeft mijn voorkeur maar je kan ook gemberpoeder gebruiken. Ik maak er thee van: een paar schijfjes in een glas kokend water, ook heerlijk met citroen, een kaneelstokje en evt wat honing. Ik doe het ook door mijn havermout ’s ochtends en door de tomatensaus en wokgerechten. Probeer ook eens gembertoast: bak wat kleingesneden of geraspte gember in olijfolie en smeer het op een geroosterde boterham.

neti-potNetipot: neuskannetje dat wordt gebruikt in de Ayurveda om de hoofd- en bijholtes te reinigen. Helpt bij allergie problemen, verkoudheid, ontstekingen in de hoofd- en bijholtes en zorgt voor een helder hoofd. Je maakt eerst een 1% zoutoplossing van gekookt en afgekoeld water en himalayazout (of zeezout). Ga staan met je hoofd boven de wastafel, iets naar voren en naar rechts buigen. Stop het tuitje in het linkerneusgat en giet het water zodanig in het neusgat dat het er via het rechterneusgat weer uitloopt. Wanneer het potje half leeg is, wissel van neusgat.

Vitamine C: Ik neem 1 of 2 time release vitaminetabletten van 1000 miligram (Solgar of Orthica) en ga vroeg naar bed. Vaak ben ik er dan de volgende dag vanaf.

In deze eerste les van het nieuwe yogaseizoen doen we een kriya om je weerstand tegen ziekte te versterken. Deze stimuleert je spijsvertering, eliminatie (afvoer van afvalstoffen) en je stofwisseling. Hiermee zorg je, samen met een gezond eetpatroon en voldoende beweging en rust, voor een goede afweer tegen ziekte. We hebben ook een ademmeditatie gedaan om je immuunsysteem een boost te geven, de Inner Sun Meditation.

Ben je nieuwsgierig naar Kundalini Yoga? Kom naar de Open Dag in Yogacentrum Suniya, op 22 januari a.s. Je kan om 15 uur meedoen met een gratis kennismakingsles.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

juli, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X