Derde oog

zesde chakraHet zesde chakra of derde oog is het energiecentrum voor waarneming en intuïtie. Onze fysieke ogen kijken naar wat er buiten ons te zien is; terwijl het derde oog gericht is op onze innerlijke perceptie. Het derde oog kijkt naar het innerlijke scherm waarop herinneringen, fantasieën en beelden in elkaar overlopen in een eindeloze vertoning. Hierdoor kunnen we betekenis toekennen aan de dingen en ze naar ons bewustzijn brengen. Deze zelfreflectie leidt tot zelfkennis en totaliteit. We kunnen het grotere verband zien en in alle dingen, onze beperkte ik-gerichtheid overstijgen en de inherente diepere betekenis vinden.

Het doel van het zesde chakra is de weg zien en het licht van bewustzijn laten schijnen over alles wat in ons en om ons heen bestaat. Wanneer we eenmaal zien wat het patroon aan het worden is in ons leven, kunnen we voelen welke stappen er nodig zijn om het te voltooien. Ons zicht geeft ons leiding (dit is ook de betekenis voor de Sanskrit naam van dit chakra: Ajna). Thema’s die verbonden zijn met dit chakra: intuïtie, helderziendheid; visualisering; verbeelding; concentratie en vastberadenheid. Illusie versus realiteit. Vereniging van tegenstellingen (dualiteit). De kracht van het projecteren. Inzicht in je doel.

Chakra zes houdt verband met het element licht. In onze cultuur gaat iedereen er van uit dat licht veel beter is dan duisternis. Alleen dankzij licht en duisternis zijn we in staat verder te kijken dan deze polariteiten en het oneindige spectrum van mogelijkheden waar te nemen. De essentie en taak van het zesde chakra is de duisternis net zo te accepteren als het licht, zodat we zonder vooroordelen kunnen waarnemen. We stijgen uit boven onze oordelen hoe de dingen “zouden moeten” zijn en beginnen de dingen te zien zoals ze zijn. Als we verder kunnen kijken dan de beperking van “of/of” openen zich oneindige mogelijkheden.

We doen deze en volgende week yoga oefeningen die je helpen contact te maken met het zesde chakra. De oefeningen stimuleren de hypofyse en versterken je intuïtie. Hiermee vergroten we ons vermogen om subtieler waar te nemen en te luisteren naar de stem van onze intuïtie (die soms fluisterzacht is).

Deze week een yogaserie voor de hypofyse. Deze klier in je hersenen is verbonden met het derde oog. De hypofysehormonen beïnvloeden veel activiteiten van het lichaam. Ze regelen ook de functie van andere endocriene klieren. Deze hormonen zijn van wezenlijk belang voor de groei en ontwikkeling (fysiek, spiritueel en intellectueel). Bovendien beïnvloeden ze diverse lichaamsprocessen, de stofwisseling, emotionele binding en de voortplanting. Je hoort in de les de mantra voor het derde chakra: Wahe Guru. Op Spotify vind je verschillende uitvoeringen.

In de tweede les voor dit chakra doen we de kriya Become Intuitive en de Kirtan Kriya. De Kirtan Kriya brengt je hele psyche in balans en opent je voor verandering. Je vindt een lange (31 minuten) en kortere versie (11 minuten) van Nirinjan Kaur op Spoify.

 

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X