Open je voor de zoetheid van het leven

alvleesklierDe alvleesklier is een langgerekte klier van zo’n 12 à 15 centimeter lang en 1 à 3 centimeter dik. Hij ligt dwars in je buik. Aan de bovenkant ligt de alvleesklier tegen de maag, aan de onderkant tegen de dunne darm (net boven je navel).

De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de  spijsvertering en het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier produceert dagelijks ruim een liter alvleeskliersap dat via een afvoerbuis in de dunne darm komt. De enzymen in dit sap zorgen ervoor dat voedingsstoffen (suikers, eiwitten en vetten) kunnen worden opgenomen in het lichaam.

Daarnaast produceert de  alvleesklier de hormonen insuline en glucagon. Deze stoffen houden de bloedsuikerspiegel in evenwicht. De alvleesklier reageert op de hoeveelheid suiker in het bloed. Als het suikergehalte, bijvoorbeeld na een maaltijd, stijgt dan maakt de alvleesklier meer insuline aan. Insuline stimuleert de lever en de spieren in ons lichaam om meer suiker (glucose) uit het bloed op te nemen. De lever en de spieren slaan glucose vervolgens op in de vorm van glycogeen. De suikerspiegel raakt daardoor weer in evenwicht. Glucagon heeft het omgekeerde effect en zorgt er juist voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij mensen die suikerziekte (diabetes mellitus) hebben, maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Of het lichaam is ongevoelig geworden voor insuline, waardoor het zijn werk niet goed meer kan doen. Hierdoor blijft er teveel glucose in het bloed aanwezig.

De alvleesklier is verbonden met het 3e chakra. Dit energiecentrum heeft te maken met je persoonlijke kracht en identiteit. Hier ontwikkelen je een sterk zelfgevoel en leren je “in je kracht te staan”.  Als het derde chakra zwak is, is je gevoel van kracht gebouwd op onzekerheid en relateer je vanuit je ego. Men zegt dat ego projecties worden beïnvloed door de alvleesklier. Als je ego wordt uitgedaagd kan je onbewust trek krijgen in eten dat rijk is aan witte suiker en bloem. Dat soort eten veroorzaakt schommelingen in je bloedsuiker peil en dempt je hogere bewustzijn.

Emoties die geassocieerd worden met de alvleesklier (en milt) hebben te maken met: verdriet, slachtofferschap, opgeven, teleurstelling, angst voor de dood en neiging tot zelfvernietiging. Energetisch gezien heeft de alvleesklier te maken met het vermogen om zoetheid in je leven toe te laten: liefde en dankbaarheid. Men zegt dat als je alvleesklier zwak is je moeite hebt om liefde te ontvangen en te geloven dat je het waard bent om liefde te krijgen. Als je geen liefde kan toelaten kan je in de loop van de tijd bitter worden. Je hebt dan het gevoel overgeslagen te worden in het leven. Oefening in dankbaarheid kan bitterheid helen en je helpen om zoetheid in je leven toe te laten.

Voeding voor de alveesklier: avocado, alfalfa, aardappelen, bieten, wortelen, olijfolie, papaya, grapefruit, citroen, boekweit, geelwortel en kitcharee (mungbonen met rijst).

We doen een ademoefening voor de alvleesklier: Breath to Conquer Time, Space and Destiny. En de kriya Self Renewal.  De muziek kan je vinden op Spotify.

Bewaren

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X