Boosheid

boosheidBoosheid of woede staat vaak in een kwaad daglicht; berichten over geweld dichtbij huis of ver weg beheersen het nieuws. Geweldloosheid is een belangrijke waarde in alle religies en spirituele tradities, hoe is dat te rijmen met de oorlogen die gevoerd worden uit naam van religies?

Op zich is er niets mis met boosheid. De energie van boosheid helpt je om jezelf of je geliefden te beschermen, iets te krijgen wat je nodig hebt of onrecht aan te pakken. Mits in proportie en juist gericht geeft het je kracht om in actie te komen, door te zetten, blokkades weg te ruimen.

De energie van boosheid is je kracht, die heb je nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Jammer dus dat veel van ons (vooral vrouwen) de boodschap hebben meegekregen dat je lief en aardig moet zijn en dat boosheid ingeslikt moet worden. Als je boosheid onderdrukt slaat het naar binnen en daar doet het geen goed. Het komt hoe dan ook naar buiten, op een indirecte manier. Bijvoorbeeld het naar beneden halen van jezelf (en een ander), (zelf)sabotage (bijvoorbeeld beschadigen van je relatie, werk of bedrijf) of door passief-aggresief gedrag: klagen zonder actie te nemen, liegen, manipuleren, etc.

Hoe je omgaat met boosheid is ook bepalend voor je relatie met macht. Denk maar eens aan een baby die huilt omdat het honger heeft. Het zet een keel op om te krijgen wat het nodig heeft – dat is ook de energie van boosheid. Als de moeder of vader niet reageert krijgt het kind de boodschap: “Wat ik ook doe, het maakt niet uit, ik heb geen invloed op de situatie”. In het kind groeit een houding van opgeven, van machteloosheid. Boosheid weer toestaan is een stap in het claimen van je gezonde gevoel van macht, zelfbeschikking.

Het is belangrijk om te leren omgaan met je boosheid, zodat je deze energie bewust en gecontroleerd inzet. Dat gaat met vallen en opstaan, oefening baart kunst. De ene keer zal je de macht te snel weggeven, de andere keer was je boosheid aan de verkeerde persoon gericht. Je kunt er van leren, erkennen dat je een fout hebt gemaakt en de schade proberen te herstellen. Om je kracht te verfijnen nog de volgende tips (uit het boek Senses of the Soul van GuruMeher Singh)

  • Onderdruk je boosheid niet, oefen met gerichte en proactieve inzet van deze energie.
  • Gebruik de energie van boosheid voor het helen van innerlijke verwondingen.
  • Leer zelf te zorgen voor je behoeften en stel duidelijke grenzen.
  • Verbeter je communicatieve vaardigheden (bijv. Geweldloze communicatie)
  • Cultiveer de vrouwelijke vorm van kracht: ontvankelijkheid en acceptatie.

In de les van vorige week hebben we gewerkt met het opruimen van innerlijke boosheid. We deden de Kriya To Relieve Inner Anger. En de meditation for Releasing Anger, hier in een youtube filmpje. Een geweldige meditatie, van harte aanbevolen om deze dagelijks te doen voor 40 dagen. Yogi Bhajan zei over deze meditatie: “You can judge it for yourself. If you do this for a few days the very internal anger for which you are suffering, and which is coming from the subconscious in many ways through your personality, will disappear. That inner anger has to come out. It has to find a way. Why don’t you volunteer yourself and get it out? Why to suffer? This is a very powerful exercise and afterward you get into a state of ecstasy…Once your inner anger is out, all you are left with is wisdom.” In het tweede deel van de meditatie hoor je een prachtige versie van de mantra Narayan van Dev Suroop Kaur. Kijk op Spotify of Youtube

Deze week hebben we gewerkt aan het verfijnen van onze kracht. In de Chinese Geneeskunde wordt de lever geassocieerd met woede (en levenskracht). We doen een kriya voor de lever, maag en dikke darm. En een prachtige, intensieve meditatie waarmee je opgeslagen woede uit je systeem werkt, zodat je jouw pure kracht kunt ervaren: Burn Inner Anger. Muziek van deze les kan je vinden op Spotify.

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X