Aspect 5: Producer

producerWe onderzoeken  de verschillende archetypische persoonlijkheden, de Aspecten van de Mind. Vanuit het model dat Yogi Bhajan gepresenteerd heeft in zijn boek The Mind. De Aspecten zijn mentale temperamenten, een soort mal voor je denken en kijken naar de wereld. We identificeren ons met een bepaald persoonlijkheidstype. De Aspecten ontstaan uit een interactie tussen de Impersonal Minds (Manas, Ahankar en Buddhi) en de Functional Minds (Positive, Negative en Neutral).

Als de Postitive Mind (de expansive mind) reageert met Ahangkar (het ego) ontstaat het Aspect “Producer”.  De Producer, mijn favoriete state of mind, zoekt altijd naar mogelijkheden om dat wat hij tegenkomt te gebruiken en uit te breiden. Ik herken dat zelf in ontmoetingen met mensen: ik zie dan vaak mogelijkheden om samen te werken of elkaar te versterken. De Producer i s meer gehecht aan het doen, een creatie te voltooien, dan aan de specifieke creatie zelf. Toen ik vorig jaar yogacentrum Suniya opende met Esther  inspireerde de ruimte en mijn nieuwe website me om allerlei workshops te plannen. Vervolgens had ik er veel plezier in om deze workshops ook daadwerkelijk te ontwikkelen en te geven, los van de inhoud van de workshop. Een voorgenomen actie volbrengen is wat de Producer inspireert.

Als dit aspect te sterk is kom je te snel in actie, voor je het nadeel  van een actie in beeld hebt (bijvoorbeeld dat je agenda gaat overlopen). Als iets je domein binnenkomt hebt je snel het gevoel dat je  er ies mee moet. Je hebt moeite met loslaten, ook als het niet jouw taak is. “Ik werk dus ik besta” is het adagium van de Producer.

Als het Aspect te zwak ontwikkeld is heb je veel ideeën, maar geen praktisch inzicht hoe ze te realiseren. Of je bent onzeker of het wel zal lukken.  Als het Aspect in balans is ben je goed in organiseren, de juiste volgorde voor dingen en de benodigde middelen in jezelf en anderen.  Je bent serieus en gefocust, loyaal en effectief in een duidelijk afgebakende taak.

We doen een kriya die je kan doen als je hard wil werken: de Kriya for Mental and Phisical Vitality. Als warming up doen we de Kriya for Waking Up. En we doen een meditatie voor balans van de Producer Aspect.

Volgende week begint de meivakantie. Op 25 en 29 april gaan de lessen gewoon door,  Paulien Borst geeft les. Op 27 mei (Koningsdag) is er alleen les om 20.00 uur. Van 2 t/m 6 mei is er geen les.

 

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X