Aspect 2: de Manager

manager cartoonWe onderzoeken in de komende lessen de verschillende archetyische persoonlijkheden, de Aspecten van de Mind. Vanuit het model dat Yogi Bhajan gepresenteerd heeft in zijn boek The Mind. De Aspecten zijn mentale patronen, manieren van denken en kijken naar de wereld. We identificeren ons met een bepaald persoonlijkheidstype. De Aspecten ontstaan uit een interactie tussen de Impersonal Minds (Manas, Ahankar en Buddhi) en de Functional Minds (Positive, Negative en Neutral).

Als de Negative Mind (de beschermende mind) reageert met Ahangkar (het ego) ontstaat het Aspect “de Manager”.  Dit Aspect verdedigt en behoudt de balans van je identiteit en de rollen die je projecteert, onder invloed van de druk van acties en verwachtingen van anderen. De manager stelt duidelijke grenzen in relaties, vanuit onzekerheid en wantrouwen over hoe anderen overkomen. Hij wil weten: Wat is hier gaande, wat is je intentie?

Als dit Aspect te sterk is handel je rigide vanuit een wanhopige zoektocht naar de regels om overal orde in te scheppen. Als je de regels hebt gevonden kan je alles perfect regelen. Je doet het goed op je werk, maar als er onvoldoende persoonlijke materiële beloning en zekerheden tegenover staan ben je rancuneus.

Als dit Aspect te zwak is voel je je overrompeld, je raakt het zicht op de regels kwijt en je hebt het gevoel dat er geen rekening wordt gehouden met jouw belangen. Je wordt zelf-kritisch en ongelukkig. Je kijkt om je heen om orde te ontdekken in plaats van te starten vanuit je eigen innerlijke centrum. Soms heb je ook moeite om op emotioneel niveau aan te haken.

Als dit Aspect volledig is ontwikkeld en in balans: je bent in staat conflicten te verminderen, de belangrijkste taken en missie te vervullen en je belangen te beschermen. Je bent goed in staat impulsen te beheersen om te bereiken wat belangrijker is voor je. Je hebt een sterk gevoel voor orde en je neemt verantwoordelijkheid voor acties. Je zorgt dat de dingen in de juiste volgorde gebeuren en met het juiste doel.

We doen de meditatie voor het Manager Aspect, die invloed heeft op hoe je met tijd omgaat. En een kriya die de manager ondersteunt bij al die dingen die geregeld moeten worden: de Surya Kriya. Surya betekent zon; deze kriya maakt de zon energie in je wakker. De zon energie maakt je warm, energiek, expressief, extrovert en enthousiast. Het is de energie van reiniging, ondersteunt de spijsvertering en zorgt dat je op gewicht blijft. De mind wordt helder, analytisch en actie-gericht. Dit helpt om je te focussen op vele taken.

 

 

 

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X