Angst voor de toekomst

angst voor de toekomstIn de lessenserie Senses of the Soul verkennen we deze (en vorige) week de emotie angst. Vorige week hebben we yoga-oefeningen gedaan om angst die is opgeslagen in ons lichaam los te laten. Deze angst heeft op onbewust niveau invloed op je, bijvoorbeeld dat het je bang maakt voor de toekomst. Angst om je baan te verliezen, een ziekte te krijgen, je geliefde kwijt te raken, etc.

Angst wijst ons op wat we nodig hebben om ons veilig te voelen. Niet alleen in het nu maar ook in de toekomst. Als de bedreiging meer in de toekomst ligt hebben we de kans er op een passende manier mee om te gaan, minder “automatisch” zoals bij een acuut gevaar. We zijn uitgerust met geweldige gereedschap om de toekomstige situatie te visualiseren, ons voor te bereiden en voorzorgsmaatregelen te plannen. Als onze creatieve denkgeest echter doorschiet maken we onszelf bang met onze gedachten! Iedere gedachte roept een gevoel op en leidt zo tot een actie. Met onze gedachten creëren we dus onze werkelijkheid. Daarom is het belangrijk je Mind te leren kennen – observeer welke gedachten je hebt en welk gevoel ze oproepen. Luister eens naar jezelf als je gestresst bent – wat voor soort boodschappen geef je jezelf? Met zelf-kritiek kan je jezelf behoorlijk ondermijnen. Kijk eens wat er gebeurt als je jezelf in zo’n situatie juist geruststelt. Dat begint bij te erkennen dat de situatie lastig voor je is. Kies daarna bewust voor een gedachte die je ondersteunt, bijvoorbeeld “Je hebt dit eerder gedaan”.

Meditatie is daarvoor ook een goede gelegenheid; tijdens meditatie wordt de inhoud van je onderbewuste gedumpt. Je hebt volgens Yogi Bhajan wel 1000 gedachten per “blink of the eye”. Je hoeft je gedachten niet onder controle te krijgen maar wel is het goed om te zorgen dat je gedachten jou niet controleren! Meditatie helpt om wat afstand te creëren t.o.v. je gedachten, zodat je er niet mee samenvalt. Dan lukt het beter je gedachten niet te serieus te nemen en te onderhandelen met je Mind.  Als je bijvoorbeeld bang bent voor een sollicitatiegesprek kan je jezelf vragen wat het je geeft als je toch gaat (de kans op een baan) en hoe je je voelt als je niet zou gaan.

Deze tijd kenmerkt zich door een overload aan informatie die we hebben te verwerken, dwingende deadlines, sociale verplichtingen, van alles te veel. Veel voorkomende dingen als het leven in een drukke stad, te laat komen voor een afspraak omdat je in de file staat, te veel ballen in de lucht houden, rekeningen moeten betalen, een deadline, belangrijk examen of optreden in het openbaar. Deze druk voelt voor ons systeem als een continue aanval, bedreiging. Daarop reageren we met een stressreactie (aanmaak adrenaline, verhoogde hartslag en bloeddruk, hyper alertheid) – alle stress is in feite angst. Als dit lang duurt raak je uitgeput (mn je bijnieren), je slaapt slecht en je functioneert minder in werk en relatie. Je raakt jezelf kwijt en hebt een continu vaag gevoel van angst. Probeer hier helder te krijgen waar je bang voor bent: laat je angst spreken en kijk ook naar de positieve kanten (die er altijd zijn). Maak keuzes in je leven om de druk te verminderen en neem tijd om af en toe niets te doen (en voor yoga natuurlijk 🙂

Deze week doen we yoga om onze moed te versterken. We beginnen met een ademoefening voor intuïtie en fearlessness. Daarna doen we de Sahibi Kriya – to master your domain. De klanken van de gong tijdens de ontspanning maken je zenuwstelsel sterker, zodat je uitdagingen beter aan kunt gaan. En we doen de meditatie Removing Fear of the Future. De muziek vind je op Spotify en Youtube.

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X