Adem is levenskracht

ademDe les van deze week gaat over het ademhalingsstelsel, dat bestaat uit de neus, keelholte, strottenhoofd, luchtpijp, longen, longblaasjes, haartjes, ribben, diafragma.

De longen liggen in een ruimte die wordt gecreëerd door de ribben, ribspieren en het diafragma. Het diafragma doet het meeste werk in het ademen. Door de samentrekking van ribben en diafragma ontstaat een vacuüm in de ruimte, waardoor de longen moeten uitzetten en gevuld worden met lucht. Als het diafragma en de ribspieren ontspannen krijgen de longen weer de normale omvang, waardoor de lucht verdwijnt. De lucht komt door de neus, via het strottenhoofd, de luchtpijp in. Dan komt het via de vertakkingen van de luchtpijp in de longen tot in de duizenden longblaasjes. Via de celwanden van de longblaasjes komt zuurstof in het bloed en wordt kooldioxide opgenomen uit het bloed om het lichaam te verlaten met de uitademing.

Ademen zorgt ook voor een ritmische beweging van de ruggengraat, waardoor het ruggenmergvocht wordt rondgepompt. Het bewegen van het diafragma masseert de ingewanden en helpt bij de circulatie van het lymfevocht. Met controle van de ademen kan je de hartslag en gedachten(golven) beïnvloeden.

Risico’s: roken vernietigt het elastische weefsel, longblaasjes en haartjes van de longen. Als de haartjes vernietigd zijn kunnen de longen geen afvalstoffen uit de longblaasjes verwijderen. Het lichaam maakt dan extra slijm aan om het afval door ophoesten van slijm te verwijderen. Rokershoest dus. Als het elastische weefsel vernietigd wordt kunnen de longen niet meer voldoende samentrekken voor de uitademing, waardoor er koolmonoxide in de longen blijft. Het lichaam verzuurt daardoor. Als de longblaasjes kapot gaan kan het bloed onvoldoende zuurstof opnemen.

Goede voeding voor het ademhalingsstelsel: sinaasappels, rauw fruit en groente (vooral wortels, bieten en radijs), alle bessen, noten (vooral walnoten) en gierst.

Hoe yoga kan helpen:  alle kundalini yoga kriya’s,(adem) oefeningen en meditaties versterken het ademhalingsstelsel.

  • Langzame diepe ademhaling: vergroot de zuurstofopname uit het bloed, verwijdert kooldioxide uit het bloed zodat het alkalischer wordt, vermindert opslag van afvalstoffen in de longen door het openen van de longblaasjes, en nog veel meer positieve effecten.
  • Vuurademhaling: optimaliseert  de zuurbalans van het bloed, daardoor minder irritatie en dichtslibben van de aderen.  Verwijdert afvalstoffen uit weefsel, longen, slijmvliezen. Vergroot longcapaciteit en daarmee vitaliteit. En nog veel meer positieve effecten.

We doen een oefenserie voor de longen: Preparatory exercises for Lungs, Magnetic Field & Deep Meditation, kijk voor een inspirerende les op you-tube.Met deze oefenserie reinig je je bloed en longen, je laad je energieveld op en bereid je voor op diepe meditatie. We sluiten af met de Breath Awareness Meditation. De playlist staat op Spotify

Reacties

juni, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X