1st Pauri - tegen depressie

In dit nieuwe jaar staan de yogalessen in het teken van de Japji, het lied van de Ziel. Iedere yogales is geïnspireerd op een vers (pauri) van de Japji, waarin de wijsheid van de Ziel stap voor stap wordt onthuld. Dit gebed van Guru Nanak onthult diepe inzichten op je pad van zelfrealisatie. *artwork by Sewa Singh Khalsa (sikhphotos.com)

Deze week is de les geïnspireerd op de eerste pauri. Kijk voor een vertaling en uitleg van deze pauri op Sikhdharma.org.

Sochai soch na hova-ee jay sochee lakh vaar.

Chupai chup na hova-ee jay laaye rahaa liv taar.

Bhukhiaa bhukh na utree jay banna pureeaa bhaar.

Sahas siaannpaa lakh hoeh ta ik na chalai naal.

Kiv sachiaaraa hoeeai kiv koorrai tuttai paal.

Hukam rajaa-ee chalnnaa Naanak likhiaa naal. ||1||

In deze pauri zegt Guru Nanak dat denken, denken en denken ons nergens brengt. Als we denken zitten we in ons hoofd terwijl we onze Ware aard juist ervaren met ons hele zintuigelijke wezen. Het is nodig een brug te slaan tussen het intellect en de ervaring.

We hebben wel 1000 gedachten per knippering van je oog, zo zei Yoga Bhajan. Veel van die gedachten zijn (gelukkig) niet bewust en verdwijnen gewoon weer. Sommige gedachten leiden tot emoties, verlangens en vervolgens tot acties. Je kan aardig bezig gehouden worden in dat hele denken: gedachten die leiden tot verlangens, die verlangens wil je vervullen en daarna komt er weer een nieuwe gedachte en verlangen…Als je stil wordt komt het Universum naar je toe zegt Yogi Bhajan.

Maar ook stil zijn en mediteren is niet het antwoord, zegt Guru Nanak aan het eind van deze pauri. Om je waarheid, je essentie, je licht te leven is het nodig je ego aan de kant te zetten en je te laten leiden door de stroom van het leven (Nanak noemt het Hukam, Gods wil).

Guru Nanak zegt dus dat er een groot verschil is tussen het denken over spiritueel bewustzijn en de werkelijke ervaring van dat bewustzijn. De kracht van de Japji ligt in het reciteren van de woorden, niet in het analyseren van de betekenis ervan. Als je de kracht van deze pauri wil ervaren raad ik je aan om ‘m deze week thuis dagelijks 11 keer te reciteren. Hulpmiddel daarbij is de opname van Snatam Kaur die je kan vinden op Spotify. Door de woorden uit te spreken raakt je tong de 84 meridiaan punten in je mond, die de klieren in je hersenen stimuleren. De klank (vibratie) van de woorden, ook wel Naad genoemd, transformeert de psyche. Door met liefde en aandacht te reciteren (Jap) kan je jouw oneindige zelf of Ziel (Ji) ervaren.

Van deze pauri wordt gezegd dat het reciteren ervan een tegengif is tegen depressie. Het tilt je op vanuit de diepste depressie, onzekerheid, nachtmerries en verlies en brengt tevredenheid. We doen in de les een kriya tegen depressie en winterdips. De muzikale uitvoeringen van de eerste pauri kan je vinden in de Spotify playlist.

Wil je de kracht van het zingen of reciteren van mantra’s ervaren? Kom dan naar de kundalini mantra avond, op 26 januari vanaf 19.30 uur, begeleiding door Tom Erics (Avtar Chander Singh).

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X