Thymusklier en immuniteit

immuunsysteem2Het immuunsysteem bestaat uit de lymfeklieren, de amandelen, milt, beenmerg en zwezerik (thymus klier). De les van deze week gaat over de thymusklier, een tweekwabbige klier die boven in de borstholte ligt, boven het middenrif. Deze klier speelt een grote rol in het immuunsysteem. Samen met de milt en andere organen is zij van belang bij de bescherming tegen allerlei bronnen van infectie. Ook heeft de thymus regeneratieve/verjongende eigenschappen. De thymusklier is bij de geboorte en op kinderleeftijd volledig ontwikkeld, maar verschrompelt langzaam vanaf het begin van de puberteit en in de loop van het leven.

In de thymus ontstaat de vorming van T-cellen (witte bloedlichaampjes), samen met enkele anti-stoffen, die met het lymfatische systeem in verbinding staan. De thymus creëert dus een sterk afweersysteem; de witte bloedcellen bestrijden infecties. De thymus speelt ook een rol in de stofwisseling (Grieks: thymos = levensenergie). Wanneer de thymusklier actief is, beschikken we over genoeg levensenergie, de fijnstoffelijke energie die door onze spieren, organen en cellen stroomt. Is de thymusklier zwak, neemt ook de vitaliteit af en voelen we ons futloos, moedeloos en sukkelen we met onze gezondheid.

Op emotioneel niveau heeft de thymus te maken met onze relatie met volwassenen, onze ouders.  As je thymusklier opspeelt zou je dit kunnen onderzoeken. Werd je als kind op een bepaalde manier genegeerd? Welk gedrag ging je ontwikkelen om aandacht te krijgen? Soms was ziek zijn de enige manier om onverdeelde aandacht te krijgen en verantwoordelijkheden te ontlopen.  De thymus  heeft ook te maken met onze houding t.o.v. opgroeien. Op eigen benen staan en verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Zijn we in staat om ouder voor onszelf te zijn, er te zijn voor ons innerlijk kind?  Dat is lastiger als er onopgeloste issues zijn t.o.v. onze ouders.

Hoe yoga kan helpen

Je kan de thymusklier op een eenvoudige manier stimuleren door op je borst te kloppen met je vuisten. We doen in de les de thymus-and-immunity-set, voorafgegaan door een ademoefening: Three-Stroke Breath for Health, Energy, and Radiance Deze ademoefening kan je doen als je voelt dat je ziek wordt en je immuunsysteem een boost wil geven. De meditatie die we doen is Working the Flow of the Thymus. De muziek kan je vinden op Spotify

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X