Nieren & Urinewegen

nieren-en-urinewegenWe vervolgen de reis door het lichaam en zijn bij de genitaliën en urinewegen aanbeland, bestaande uit de nieren, urineleiders, blaas, prostaat en teelballen of baarmoeder en eierstokken. Deze week besteden we aandacht aan de nieren. De nieren liggen in de buikholte aan de rugzijde (net boven je middel). Ze spelen een belangrijke rol bij het filteren van het bloed, meer nog dan de lever. De afvalstoffen en het teveel aan water in het lichaam wordt als urine via de blaas (opslagcapaciteit van circa 1 liter) afgevoerd. Zo zorgen ze voor de zout-water balans in het lichaam. De nieren produceren ook hormonen, die de bloeddruk reguleren en de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg stimuleren.

De nieren zijn verbonden met het 2e chakra, het energiecentrum voor verbinding met anderen, emoties en seksualiteit. Emotioneel gezien hebben de nieren te maken met angst (uit je kindertijd). De nieren worden in de Chinese geneeskunde gezien als opslagplaats van levensenergie, de energie die je bij geboorte hebt meegekregen en waar je je hele leven mee doet. Als je in een bepaalde periode te veel energie verbruikt (sex, drugs, rock & roll) zal je later minder energie over hebben. De nierenergie is niet gemakkelijk bij te vullen. Behalve op de waterhuishouding heeft de nierenergie ook invloed op de voortplanting, de seksuele energie en de geslachtsorganen.

Risico factoren voor de nieren:

  • Drugs en medicijngebruik, ook matig gebruik van aspirine, ibuprofen en antibiotica vermindert de werking van de nieren.
  • Te weinig water drinken
  • Veel eten kort voor je naar bed gaat – de nieren houden die afvalstoffen de hele nacht vast.
  • Hoge bloeddruk

Voeding die de nieren positief beïnvloed: puur water, groene groente, bleekselderij sap, komkommer sap, basmati rijst. Voeding voor de blaas: groene groente, wortelen, hele tarwekorrels, pompoenzaad, olijven, vitamine C en E, calcium.

Yoga voor de nieren en  bijnieren:

Camel pose en kat-koe. Spinal flex en andere oefeningen voor de ruggengraat verbetert de doorbloeding en energiedoorstroming van het gebied van de nieren. We doen de Long Life Pranayama en de Exercise set for the Kidneys.De muziek kan je vinden op Spotify

 

Bewaren

Bewaren

Reacties

april, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X