Mul mantra - verbinding met je ziel

In deze lessenserie geïnspireerd op de Japji, het lied van de Ziel, stond deze (en vorige) week de Mul mantra centraal. De Mul mantra is waar de Japji mee begint en je zou het ook kunnen zien als de samenvatting of essentie van de Japji. Het fundament van de Japji en van de Kundalini Yoga. De letterlijke betekenis van “Mul” is wortel. Onderstaande vertaling vond ik op internet en heb ik aangepast / aangevuld vanuit mijn eigen inzichten.

Guru Nanak beschrijft in de Japji zijn verlichtingservaring. In de Mul mantra introduceert hij het begrip “Ek Ong Kar”: er is één creatieve scheppingskracht (die zou je God kunnen noemen) waar we allemaal uit voortkomen en die ons allemaal verbindt. Deze universele of goddelijke energie is in ons en in alles om ons heen. We zijn één met alles wat is, we zijn een met God.

Hij vervolgt met:

Sat Nam: Waarheid is Gods Naam, ik ben waarheid. Een verwijzing naar je ware aard, je kern die waarachtig is.

Karta Purkh: God is de Doener, het Universum laat de aarde draaien. Het leven stroomt door je heen, je kan niets vasthouden of tegenhouden, controle is een illusie. God werkt door mij en God werkt door iedereen in mijn leven.

Nirbhao: God is zonder vrees, ik ben zonder vrees. Je bent een met alles wat is, er is geen angst voor de pijn van verlies of dood.

Nirvair: God kent geen haat of wraak …. Ik besta in mijn hart … ik blijf aanwezig … ik houd niet vast aan het verleden … Ik leef op dit moment in volledige compassie en acceptatie van wat is.

Akal Murat: God bestaat in de onsterfelijke vorm … God is aanwezig in de zuiverheid van onze pogingen om op een bewuste manier te leven, en deze inspanningen sterven nooit … deze inspanningen leven voor altijd voort.

Adjoonee: God is ongeboren … God heeft geen betrekking op geboorte en dood …. God is voorbij de cycli van het leven …. God is oneindig … Ik ben oneindig

Saibhang: God is zelf-verlicht … ik ben zelf-verlicht. In mij heb ik de kracht om licht te vinden, liefde te vinden, vreugde te vinden. Ik heb hier niemand of iets voor nodig.

Gurprasaad: Het is door de Guru’s Genade …. het is de genade van de leringen van de goddelijke … de goeroe …. Guru Nanak, Jezus, Mohammed, de Meesters van alle tradities die ons Genade geven.

Jap…Reciteer, mediteer!

Aad Such…Waar in het Begin

Jugaad Sach… Waar door de eeuwen heen

Haibhee Sach… Waar hier en nu

Nanak Hosee Bhee Sach… Oh Nanak, voor altijd en altijd waar. Geest, Waarheid, Liefde en Licht …. dit zijn de dingen die waar zijn, die altijd waar zijn geweest.

De betekenis van de Mul mantra voelt voor mij waardevol, hoewel moeilijk geheel te bevatten. Maar de kracht van de Mul mantra (en de rest van de Japji) ervaar je vooral bij het reciteren van de mantra. De vibratie die je daarmee creëert is heel krachtig. Het reciteren van de Mul Mantra brengt je in contact met je ziel en je voelt je één met alles wat is. Er zijn veel mooie uitvoeringen te vinden op Spotify (die je in de les hebt gehoord) en Youtube.

We deden vorige week de Kriya Foundation for Infinity en deze week de Soulbody Kriya for Divinity. Beide oefenseries zijn heel aardend, met veel aandacht voor je bekken, benen en voeten. Zodat je meer aanwezig kunt zijn in je lichaam, in het moment. Dat helpt om meer in contact te zijn met je ziel.

Ik kreeg ook nog de vraag waar de een numerologie reading kunt krijgen met advies voor een persoonlijke sadhana (yogabeoefening). Dat is op de website van de Internationale Kundalini Yoga organisatie 3HO (Healthy Happy Holy Organisation): https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/tantric-numerology Op deze site vind je ook een voorspelling wat je in 2020 te wachten staat https://www.3ho.org/numerology-forecast-2020-happy-new-year

Wil je de kracht van het zingen of reciteren van mantra’s ervaren? Kom dan naar de kundalini mantra avond, op 26 januari vanaf 19.30 uur, begeleiding door Tom Erics (Avtar Chander Singh).

 

Reacties

maart, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X