Intuïtief Luisteren

intuititieNegatieve emoties kunnen intens zijn en het is nodig ze te interpreteren. Niet zozeer met je verstand maar op een intuïtieve manier. Als je luistert met je hart hoor je een ander verhaal dan dat wat je Mind vertelt. Gedachten als ΅waarom overkomt mij dit, het leven is oneerlijk΅, “het is mijn eigen schuld, hoe kan ik zo stom zijn” of ΅het lukt me nooit, ik kan hier niet mee om gaan΅ ondermijnen je zelfvertrouwen en innerlijke kracht. Als je met je hart luistert naar je gevoelens, ook als ze onaangenaam zijn, hoor je iets anders. Een meer liefdevol geluid dat ondersteunend is, vertrouwen geeft en inzicht in wat er aan de hand is en wat er nodig is. Het gaat erom naar die stem te luisteren en een relatie met jezelf te ontwikkelen. Dat kost tijd en aandacht en vooral: oefening in luisteren naar jezelf.

In de yoga noemen we dat Shuniya (soo-nee-eh) of deep listening. Diep luisteren betekent je Mind (denkgeest) stil laten worden en luisteren met je hele Zelf. Je hart spreekt met een andere taal: inclusief sensaties van je lichaam, gevoelens / emoties en ingevingen vanuit je intuïtie. Intuïtie is een vorm van innerlijk weten voorbij het logische denken en alles wat we denken te weten. Het is je vermogen het onzichtbare te zien en het onbekende te kennen. Het zijn vaak spontane ingevingen iets te doen of te laten, zonder logische reden. Yogi Bhajan zei: “Intuition is never impulsive. Intuition is a calculated, overall, conscious activity. When you say, ‘My sixth sense tells me this, I do not know why,’ it means your sensitivity has gone beyond you, captured and calculated the entire environments and is telling you something.” Vrouwen hebben in aanleg een sterke intuïtie, nodig voor het moederschap – ter bescherming van hun kinderen. Voor iedereen is het belangrijk om in contact te zijn met zijn/haar intuïtie, om zichzelf te beschermen en flexibel te zijn (snel keuzes te maken, te weten wat je moet doen).

In de Kundalini Yoga hebben we verschillende technieken om je intuïtie te ontwikkelen, oa. gericht op het bijbehorende energiecentrum – het zesde chakra (derde oog). Deze week een yogaserie voor de hypofyse. Deze klier in je hersenen is verbonden met het derde oog. De hypofysehormonen beïnvloeden veel activiteiten van het lichaam. Ze regelen ook de functie van andere endocriene klieren, vandaar dat deze klier ook wel de meesterklier wordt genoemd. Deze hormonen zijn van wezenlijk belang voor de groei en ontwikkeling (fysiek, spiritueel en intellectueel). Bovendien beïnvloeden ze diverse lichaamsprocessen, de stofwisseling, emotionele binding en de voortplanting. We doen ook een ademmeditatie voor het ontwikkelen van je intuïtie: 4 stroke breath to build intuition Je hoort in de les de mantra voor het zesde chakra: Wahe Guru. Op Spotify vind je verschillende uitvoeringen.

Reacties

mei, 2024

Op onze nieuwsbrief abonneren

X